Oameni ai strazii, betivi si minori delincventi

Oameni ai strazii, betivi si minori delincventi ... subiecte din ce in ce mai prezente in viata noastra.

 

Pe vremea bumului imobiliar multi au vandut (si au castigat), cam la fel de multi au cumparat (si au pierdut), multi au daramat vechile constructii gandind ca or sa construiasca ceva ... si nu au mai construit nimic, doar au lasat terenuri virane! Cam asta a fost mersul si in zona in care locuiesc. Ce credeti ca s-a intamplat 'cu' si 'pe' aceste terenuri virane? Raspunsul difera, dar rezultatul este in parte comun: toate au fost invadate de oameni ai strazi! Cred ca cei ce citesc isi spun: "sarmanii, unde era sa se duca si ei...". Oricine si oricat de milos ai fi, va garantez eu, ca ii va trece aceasta mila daca-i are continuu in preajma! Nu o sa stiti cum sa faceti sa-i alungati din zona! Este crunt sa simti ca nu mai ai curajul sa lasi poarta deschisa, sa-ti fie frica sa iesi seara din casa si din curte, sa auzi non stop injuraturile lor, rasetele lor ragusite si lupta lor interna pentru putere si ierarhie in gasca. Si groaza cea mai mare abea urmeaza: este focul! Fac foc in zilele racoroase, in noptile friguroase si de dragul de a face foc. Un cauciuc uzat si aruncat, caruia sa-i dea foc, este aur pentru ei.

Dupa ei urmeaza o alta napasta: gunoiul! Sunt un adevarat magnet de gunoaie! O parte-l aduc ei... iar restul "creste" fie zi fie noapte. Zicala "gunoiul naste gunoi" este adevarata si se bazeaza pe "samanta" de gunoi sadita de oamenii strazii si pe nesimtirea celor din zonele invecinate de grad 2, adica vecini care-si mai arunca si ei ceva gunoaie acolo, doar ca sa nu dea vreun ban in plus la preluarea gunoiului de catre masinile de gunoi. Oricum, proprietarii acelor terenuri, candva si-au imprejmuit parceaua pentru a si-o proteja si delimita, dar niciun gard nu sta intreg in fata acestor oameni. Pana la urma reusesc sa rupa gardul, sa despinda sau sa largeasca suficient un locas cat sa se strecoare inauntru... si gata. Usor, usor gaurica devine, gaura, gaura devine gauroi, dispare un lant intreg din latimea gardului, gunoaiele incep sa se stranga, vecinii mai aduc si ei alte gunoaie, nevoiasii incep sa faca foc, dau foc la tot ceea ce arde, iar un foc langa peretele si temelia casei invecinate este chiar perfect pentru ei, (doar asa se economiseste combustibil si se conserva energia) nevoiasii stiu asta, pentru au cea mai dura si cruda scoala de viata si supravietuire. Asa ca totul incepe sa miroasa a fum, a gunoi, a chestii biodegradabile si nu in ultimul rand a ceva foarte, foare organic si fiziologic.

Intre timp ei sunt ca fratii, asa ca se-nmultesc excesiv. La inceput nevazuti si nebanuiti de nimeni, pana la apogeu, cand in sfarsit careva dintre vecini trece de la mila la neliniste, de la neliniste la groaza, de la groaza la fapte si face o sesizare la politie. Ok, in sarsit, avem o actiune si un castigator! Politia a venit si i-a alungat pe sarmanii oameni ai strazii. Ce usurare! Dar vai, ce se aude noapte in zona virana invecinata? Cum, din nou au venit!? Calvarul reincepe din nou, politia este rechemata, treaba este din nou rezolvata ... Si iarasi vine noaptea ... Déjà vu! Pana la urma politia renunta, vecinii renunta, dar nevoiasii nu: sunt castigatori! Se apuca si sapa ca niste iepuri pe sub planseul vechii contructii, folosesc beciurile pe post de barloguri, cauciucuri arse pe post de sobe…

 

Doamne fereste sa locuiesti in vecinatatea unei asemenea zone! (va continua...)


Additional information