Muzeul Grigore Antipa: amintiri din copilarie, amintiri din adolescenta, constatari din prezent

In acest sfarsit de saptamana am mers cu pustiul meu la Muzeul Grigore Antipa. Ii povestisem candva de o "casa mare" plina cu fel de fel animalute si insecte expuse in multe vitrine, cu schelete de animale mari, disparute ... si de atunci m-a tot intrebat cand anume vom merge sa vedem “dinozaurii”.
In sfarsit, l-am dus! Ceea ce am vazut, cum este reamenajat, modernizarea si informatizarea muzeului, iluminarea, traseul de urmat prin batranul muzeu ... pentru totul spun JOS PALARIA! Asa da! De trei ori bravo!!!

Imi aduceam aminte de muzeul Antipa din copilarie, cand veneam sa-l vizitam in excursie cu toata clasa si pot spune ca-mi aminteam doar de scheletul de mamut, de niste reproduceri legate de o familie de oameni maimuta, de foarte multe insectare, de multe rafturi cu roci, de un sarpe care se uita crucis si de o mica reproducere a unei pesteri.

Amintirile din studentie, cand am revizitat muzeul Antipa, nu au avut un impact deosebit, dar imi aduc aminte de ceva in plus si anume frigul din incinta muzeului si de multe locuri intunecoase  - probabil special lasate pentru a proteja animalele impaiate sau insectarele expuse - pe care le-am perceput ca o problema a vremurilor de la revolutie si de dupa revolutie.

Din prezent, auzisem si citisem o serie de comentarii si referinte despre renovarea muzeului Antipa, renovare care dura de atata timp si nu se mai termina. Toate acestea cumulate cu amintirile din trecut ma faceau sa trag de timp, sa nu-l duc pe pusti prea curand la muzeu. Ma gandeam ca se va plictisi si nu v-a mai vrea sa mai mearga din nou sau chiar mai rau: sa ocoleasca alte muzee!

Intrebarea la care se va gandii onoratii cititori este: “Si ce anume a schimbat aceasta perceptie si cum de l-ai dus la Antipa?”
Raspunsul este: delfinii! O emisiune despre delfini de la televizor de pe Animal Planet si o serie de lucruri bune pe care le-am auzit despre noul muzeu Antipa.

Abea mai putea de bucurie cand a auzit ca vom merge. De la intrare el a fost impresionat de scheletul de mamut si eu de informatizarea sistemului de emitere a biletelor si tot eu placut impresionat de faptul ca exista reduceri sau gratuitati pentru anumite segmente de public (in cazul de fata gratuitate, bilet cu valoare zero). Pustiul a fost foarte nemultumit de ZERO … zero inseamna nimic, cum el are ZERO!?!  :)  L-am impacat cu explicata ca are valoare ZERO, adica GRATUIT, pentru ca este un copil special! A fost foarte multumit de explicatie.
Inca de la primele vitrine am gasit delfinii, asa ca impactul a fost din start unul pozitiv. M-a tarat de la o vitrina la alta impresionat de fiecare exponat mai impozant, aproape ca nu-l puteam tempera. A stat si a privit “peretii interactivi” si “tavanele” proiectate cu fel de fel de filmulete, a atins toate terminale informative cu touch screen, abea l-am scos din acea frumoasa reproduce de pestera in care a vrut sa ne intoarcem din nou si din nou la nesfarsit, a tropait incantat pe podeaua de sticla ce acoperea oasele de dinozaur si totul a culminat cu seria de machete si reproduceri ale corpului uman, sistemul muscular, nervos si osos si cu o mamica cu bebelusul in burtica!

Nici ca se putea mai bine! A fost foarte fericit si multumit si a povestit tuturor unde a fost el si ce a facut el acolo si cum Nenea de la usa de iesire ne-a salutat si i-a multumi de vizita si l-a rugat sa mai revina.

Concluzia mea este ca “noul” muzeu Antipa merita din plin vizitat. Totul este foarte bine realizat, traseul este un traseu continuu si bine marcat cu sageti cu sensul de urmat, totul este explicitat si informatizat, iluminare buna, temperatura a fost un pic cam ridicata dar suportabila, am citit ca exista si o sectiune interactiva in care se poate asista la diferite experimente … dar in cazul nostru nu am avut parte de asa ceva, deci totul intr-un stil modern si la nivel international.
Programul si detaliile se pot procura chiar de pe site-ul oficial al muzeului: Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa il recomand cu toata placerea.


Vizionare si vizitare placuta.


Additional information