Experienta socanta

In weekend-ul 2-3 Iulie, am trecut printr-o experienta socanta! Nu-mi inchipuiam ca poate fi asa de rau si ca se poate intampla atat de repede, de brusc si de buimacitor! E vorba de foc.  Era sa ia foc casa batraneasca a bunicilor. Pur si simplu am avut un noroc chior! Prin aceasta experienta ne-am adus aminte de ceea ce s-a intamplat la maternitatea din Giulesti, din cauza unor instalatii electrice de duzina …
Sa povestesc si ce s-a intamplat si de ce afirm ca am avut noroc cu carul:

Acum vreo trei saptamani, am avut nevoie de un prelungitor electric pentru a alimenta doua frigidere mici, ambele plasate in aceiasi incapere unul langa celalalt. Pana atunci functionase doar unul singur, dar cum ne-am dus cu totii la tara, am avut nevoie de amandoua frigiderele. Pentru ca “nevoia” este de lunga durata, pe toata perioada verii, ne-am zis ca este nevoie de un prelungitor care va fi folosit doar pentru frigidere, deci zis si facut... dar de unde sa cumperi asa rapid prelungitor acolo? Raspunsul: Din targ, targ ce se tine de ani si ani de zile in aceiasi zi a saptamanii si in acelasi lac! Deci, nimic mai simplu: ziua de targ este sambata si localizarea la 1 km de casa … a doua zi s-a cumparat prelungitor, alb stralicitor, made in CE, max 3500 W, lung de 3 m, trei prize shuko, buton cu intrerupator rosu si luminos … pret OK, totul nemaipomenit.
S-a pus prelungitorul pe pozitie, s-au cuplat frigiderele, a functionat totul perfect … prentru doar jumatate de saptamana! Surpriza: nu mai mergeau frigiderele. “De ce? Ce s-a intamplat? Au sarit sigurantele? vecinii mai au lumina?” Toate intrebarile au curs din gura tuturor, iar eu am ridicat neputincios din umeri. Intr-un final am descoperit ca peste tot este lumina, toate prizele sunt functionale, sigurantele sunt ok, doar la priza frigiderelor nu era curent! Adica la priza era, doar ca prelungitorul nu mai era functional. L-am inlocuit si m-am apucat sa-l desfac ca sa vad ce are. Un firisor de la minunatul intrerupator rosu luminos nu mai facea contact, era desfacut. Ok, trebuie un letcon, o lipitura si totul era ca nou! Dar letconul nu-l aveam … asa ca l-am luat la Bucuresti cu mine pentru reparatii.
Dupa doua saptamani ne-am dus din nou la tara si am luat si prelungitorul pentru a-l pune inapoi la frigidere, doar pentru asta il cumparasem, nu? Sansa mare: nu am apucat sa-l pun, pentru ca am avut nevoie de el la altceva. Fiind frig afara, aveam nevoie sa incalzesc o camera ca sa spalam copilul pe cap si ce poate fi mai simplu? Un prelungitor, un covector electric mic de 1000 W si se rezolva rapid. Nu a durat 5 minute! Un televizor in prelungitorul triplu si convectorul de 1000 W alimentate impreuna, in nici cinci minute au transformat prelungitorul de 3 m, o bucata intr-un “sarpe de foc” si o buca in ceva ce semana cu “untul topit”. Nu am auzit decat tipetele mamei mele si ale copilului … si intr-un suflet am intrat (mai degraba plonjat) in camera!
FUM si un MIROS ingrozitor, FLACARI de pe perete picurand pe dusumeaua de lemn, prelungitorul serpuind jumatate ca untul moale si jumatate in flacari, mama strangand copilul in brate si tapand, sotia venind si ea sa vada ce se-ntampla … doar atat imi aduc aminte!
Nu am mai stat pe ganduri si am pus mana pe parte cu triplu stecher, am scos televizorul si convectorul din el, l-am tras si l-am aruncat afata. Totul s-a facut colac, exact ca un sarpe, un conglomerat ce s-a lipit bulumac ca un ghem de sfoara. Partea in flacari a rams pe loc, pe sub masa si peste podeaua de lemn, la fel si stecherul care ramasese in priza si ardea atarnand si curgand picaturi de plastic topit in flacari! In momentul acela nu am mai gandit la ce sa fac si cum sa fac sa fie bine, doar le-am stins cu mainile goale … drept urmare acum am cateva basici facute de plasticul topit ce s-a lipit de plame. Am scos si stecherul si l-am aruncat si pe el, la fel si bucata fumeganda din ceea ce mai ramasese din firul prelungitoului …
Nu a mai ramas decat mirosul … si ce miros, gros si inecacios, de-a dreptul scarbos. Toata noaptea l-am simtit in nas! Si acum parca il mai simt daca inchid ochii.
A doua zi am fotografiat prelungitorul, asa ca probabil cine va citi aceste randuri (daca le-o citit cineva) poate va spune: “las-o balta, sigur nu a fost chiar asa! Le-a inflorit!”. Pozele le postez in galeria de imagini.
A doua zi cand ne-am depanat amintirile despre intamplare si toti au spus ceea ce au simtit si despre spaima trasa (numai baiatul meu a spus ca lui nu i-a fost nici macar o clipa frica :) ), cu totii ne-am adus aminte de maternitatea in flacari ce a tinut o Europa intreaga socata timp de mai bine de o saptamana … Cu ce erau vinovati copilasii aia, sa se foloseasca niste “mizerii” de echipamente electrice ieftine pentru prize si aere conditionate? Concluzia: mai bine ceva romanesc si sanatos decat “mizeriile ieftine” ce se gasesc in toate magazinele!
Sa recapitulez de ce spun ca am avut noroc, noroc mare pot zice:
1. s-a stricat legatura la intrerupator si a trebuit sa-l iau, fara sa ramana nesupravegheat intr-o camera izolata
2. nu l-am pus inapoi la frigidere, ci am incerca sa-l folosesc pe ceva cu consum mare, adica cel mai bun test pe care l-am facut involuntar (doar scria 3500 W pe el)
3. l-am folosit treji fiind, caci daca eram in somn … in somn ramaneam …
4. am fost acolo si am putut interveni rapid, altfel grantat 100% casa ar fi luat foc, pentru ca este veche, uscata si construita din lemne ..
5. am avut posibilitatea sa aerisim si sa parasim repede locul fara sa ne intoxicam cu fum si monoxid de carbon
6. mi s-a intampat mie si nu l-am lasat acolo sa ne bazam pe el si sa pateasca cei ce-au ramas acolo ceva folosindu-l...

Deci mie imi pare un noroc fantastic.

Noroc si voua cititorilor si sper sa tineti cont de povata mea: PRODUSE  ROMANESTI SI SANATOASE!


PS: Pozele le postez in galeria de imagini, accesibil pe link-ul ... Gallery - CIVIC/Prelungitoare Electrice Contrafacute - Un adevarat pericol pentru cumparatori


Additional information